Az európai agrárbiztos segítségét kérik a sertéspestis miatt

Az európai agrárbiztos támogatását kérte a sertéspestis okozta károk csökkentésére – nyilatkozta Viorica Dăncilă miniszterelnök azt követően, hogy a Victoria palotában fogadta Phil Hogant, az Európai Bizottság agrárbiztosát.

A kormányfő szerint az Európai Unió segítségére azért van szükség, mert a mezőgazdaság jelentős súllyal bír a román gazdaság egészében. A miniszterelnök felvázolta az agrárbiztosnak a kormány mezőgazdaság-fejlesztési programját, amely szerint a következő két évben kétmillió hektáros területet tesznek ismét öntözhetővé, és tovább fejlesztik a jégeső-elhárítási rendszert. Viorica Dăncilă kifejtette: Románia ellenzi a mezőgazdasági támogatások korlátozását.

Állategészségügyi segélyként már elkülönített kétmillió eurót az unió, a károsult gazdák támogatására – mondta ma az Európai Bizottság agrárbiztosa. Viorica Dancila-vel tartott mai találkozóján Phil Hogan közölte: megfontolják, hogy miként segíthetnénk azokat a gazdákat, akiknek állataik elpusztultak az afrikai sertéspestis miatt. Az Európai Bizottság agrárbiztosa azt mondta: a bizottságban a román gazdák pénzügyi segítségét látnák célravezetőnek. Az, hogy több mint 800 gócot azonosítottak, azt jelenti, hogy jól működik a román riasztórendszer. A közbeavatkozást nehezíti, hogy az egyéni tulajdonban tartott sertések 75 százaléka Romániában van.


Jelenleg 898 sertéspestis-gócot tartanak számon

12 megye 207 településén mintegy 898 afrikai sertéspestis-gócot azonosítottak – közölte ma az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

A közlemény szerint több mint 230 ezer sertést pusztítottak el. A fertőzést kimutatták 57 vaddisznónál is. 2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis megjelent, Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed. A szakemberek szerint minden fertőzésgyanús esetet azonnal jelenteni kell, a sertéseket el kell pusztítani, a tulajdonosoknak pedig kártérítést kell adni. Az afrikai sertéspestis a házi és a vaddisznókat támadja meg, valamennyi fertőzött állat elpusztul. Oltás és gyógymód nincs. Az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberre, viszont hatalmas gazdasági kárt okozhat.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Sztereotipp

Live Video

Partnereink