Az ellenzék szerint a szociáldemokraták megfojtják a demokráciát

A Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselői elégedetlenségüket fejezték ki a szerdai 13 órás parlamenti vitát követően és azzal vádolták a Szociáldemokrata Pártot, hogy arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonja az állam intézményeit.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke Dan Barna úgy fogalmazott, hogy ‘megpróbálták megfojtani a demokráciát’, hisz egy demokratikus országban nem létezhet olyan parlamenti szabályzat, amely kiiktatja a vitát. A pártelnök sikernek értékelte, hogy megakadályozták, hogy végső szavazásra bocsájtsák a bírák és ügyészek statútumának módosítását célzó tervezetet.

A Nemzeti Liberális Párt frakcióvezetője Raluca Turcan szerint a feszültséget a Szociáldemokrata Párt félelme kelti, hogy a román társadalom nem hajlandó elfogadni azt a törekvésüket, hogy minden állami intézményt ellenőrzésük alá vonjanak. A tervezet egészét nem szavazták meg, ennek időpontjáról a házbizottság dönt.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselője Cosette Chichirău tegnap az igazságszolgáltatás tevékenységét szabályozó törvények módosításának kapcsán azt nyilatkozta, hogy a parlamentben egy “szervezett bűnözői csoport” működik.

A képviselő szóváltásba keveredett Florin Iordachéval, az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítására létrehozott parlamenti különleges bizottság elnökével, aki állítólag többször megsértette őt ezért bejelentette: bepereli a Szociáldemokrata Párt képviselőjét. A szóváltásra akkor került sor, amikor a Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselői tiltakozásba kezdtek és félbeszakították a képviselőház plénumának ülését, mert kiderült: benyújtott módosító indítványaik megtárgyalására nincs idő. Utólag Florin Iordache elnézést kért a választóktól a használt hangnemért. Mint fogalmazott: nem bírta tovább a Cosette Chichirău részéről érkező rágalom- és inzultusáradatot.

Augustin Lazăr főügyész azt nyilatkozta csütörtökön, hogy az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítása felforgatja a rendszert. Az újságírók a bírák és ügyészek statútumának parlamenti módosításáról kérdezték a főügyészt, amikor megérkezett a Legfelsőbb Igazságszolgáltatásai Tanács ülésére.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink