Az egész ország megsínyli a költségvetés-kiigazítás késését

A költségvetés-kiigazítás késlekedése negatív hatással lehet a gazdaság egészére – jelentette ki tegnap Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A miniszter szerint elsősorban a bérekről van szó: a szeptemberi hónap fedezetlenül marad egy sor állami intézménynél. Ugyanakkor, költségvetés-kiigazítás hiányában fennakadások lehetnek a beruházásokban úgy központi, mint helyi szinten – tette hozzá a miniszter.

Véleménye szerint megyei utak, utcák és iskolák felújítása maradhat el, ha késik a költségvetés kiigazítása, de a sertéspestis miatt veszteséget szenvedett gazdák kártalanítása is csúszhat emiatt. Veszélybe kerülhet az őszi mezőgazdasági munkálatok finanszírozása, és fennakadások jelentkezhetnek az egészségügyi ellátásban is – sorolta a politikus.

Florin Roman szerint az elmaradásáért kizárólag a kormányt terheli a felelősség

A költségvetés-kiigazítás elmaradásáért kizárólag a kormányt terheli a felelősség és a Szociáldemokrata Párt valótlan állításokat tesz, amikor emiatt Klaus Iohannis államfőt vádolja – jelentette ki tegnap Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt képviselője. Hozzátette: A kormányt semmi nem akadályozta abban, hogy még júliusban költségvetés-kiigazítást alkalmazzon – nyilatkozta a politikus.

Klaus Iohannis államfő tegnap bejelentette, hogy felfüggesztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését, a kormánynak új költségvetéskiigazítás-tervezetet kell kidolgoznia, és meg kell magyaráznia azt is, hogy egy erős pozitív kiegészítéskor miért vágott le az állambiztonsági intézmények büdzséjéből. Az államfő hangsúlyozta: amikor az állambiztonság terén tevékenykedő intézmények költségvetéséről van szó, a tanács láttamozása nem fakultatív jellegű.

A védelmi miniszter szerint is káros következményekkel jár a késés

Káros következményekkel jár Románia számára a költségvetés-kiigazítás késlekedése, amelyet az okoz, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács nem járult hozzá a kormány által előterjesztett változathoz – jelentette ki tegnap Mihai Fifor védelmi miniszter.

A politikus tegnap este az Antena 3 hírtelevíziónak adott interjúban kifejtette, a költségvetés-kiigazítás elfogadásának halogatása káros következményekkel jár az országra nézve, mert beszerzések, szerződések lebonyolítását, kórházak működését, nyugdíjak és gyereknevelési pótlékok kifizetését akadályozza. A miniszter szerint a Szociáldemokrata Párt és Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta kormány tevékenysége egy éve és nyolc hónapja folyamatos ostrom alatt történik. Ugyanakkor az általa vezetett tárcát nem érinti negatívan a költségvetés-kiigazítás késlekedése, ugyanis biztosítottak a hadsereg fejlesztéséhez és a katonák fizetéséhez szükséges összegek-tette hozzá Mihai Fifor.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink