Az egekbe szöktek az erdélyi ingatlanárak

15 százalékos bevétel-növekedést hozott az erdélyi ingatlanpiacon a háromhavi ROBOR folyamatos emelkedése, illetve az Első Ház program során biztosított támogatás csökkentése – nyilatkozták szakértők rádiónknak. A banki hitelek iránti igény csökkent, és a pénzintézetek sem adnak olyan egyszerűen kölcsönt – mondta az egyik marosvásárhelyi ingatlanügynökség igazgatója, Mihai Ranca.

A háromhavi irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR növekedése nyomán csökkent a vásárlóások aránya az ingatlanpiacon. Ugyanakkor nőtt az euró árfolyama is, emiatt tovább emelkedtek a kamatok és a lakásárak – akár 15 százalékkal is. A garzonlakásokat – amelyek eddig 20 ezer – 24 ezer euróba kerültek – most 30 ezer euróért adják el. A kétszobás lakások – amelyek ára eddig 32 ezer és 50 ezer euró között változott – most annyiba kerülnek, mint tavaly a 3 szobásak. A marosvásárhelyiek idén nem érdeklődtek a házak iránt, holott az árak elég jók: 55 ezer és 75 ezer euró között változnak, a tavalyi évhez viszonyított 3-4 százalékos drágulás mellett is – mondta Mihai Ranca.

Robert Staicu ingatlanszakértő szerint nagy esély van arra, hogy jövő évben ne változzanak, vagy tavasszal csökkenjenek a lakásárak, mivel azok, akik vásárolni szeretnének, a ROBOR alakulását és az Első Ház programot egyaránt figyelemmel követik majd.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink