Az aradi vértanúkra emlékezünk ma

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Budapesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október hatodikát a magyar kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította. Az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából Magyarországon és a határon túl is megemlékezéseket tartanak ma.

Marosvásárhelyen a Postaréten 16 órától, a Székely Vértanúk Emlékoszlopánál kerül sor megemlékezésre. A rendezvényt az RMDSZ szervezi, de közleményükben azt írták idén először a marosvásárhelyi magyarságé, a polgároké a főszerep, ezért a programból kihagyták a politikai felszólalásokat. A megemlékezést koszorúzás követi.

Csíkdelnén a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület szervez ünnepi megemlékezést.

A rendezvény szombaton reggel kezdődik ünnepélyes huszárfelvonulással, majd délelőtt 10 órától leleplezik és megáldják a Török Ignác aradi vértanú tiszteletére állított kopjafát. A delnei művelődési házban bemutatják a Márton Ferenc Általános Iskola diákjainak tematikus kiállítását, a templomkertben pedig huszár lovasbemutatót, illetve huszár ügyességi versenyt tartanak.

Sepsiszentgyörgyön a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a Székely Mikó Kollégium és a Református Kollégium közreműködésével emlékeznek idén az aradi vértanúkra.

Ma 15 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi vértanúk emlékére felállított kopjafáknál, illetve az Erzsébet parkban, az 1848-49-es honvédemlékműnél lesz megemlékezés. Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán tartják a megemlékezést 14 órától. A céhes város két magyar líceumának tanulói műsorral készülnek, a rendezvény koszorúzással ér véget az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettje előtt. Kovászna városban a belvárosi református templomkertben ma 18 órától kezdődik a megemlékezés.

Székelyudvarhelyen 14 órától a Márton Áron téren emlékeznek meg a 168 éve mártírhalált halt honvédtisztekről. Ünnepi beszédek, szavalatok hangzanak el, majd koszorúzás következik. A szervező Polgármesteri Hivatal arra kéri a rendezvény résztvevőit, hogy csupán egy-egy szál fehér virágot vigyenek magukkal. Székelykeresztúron délután 6 órakor megkoszorúzzák a Milleniumi emlékművet, majd a Molnár István Múzeumban megemlékezést tartanak. Az esten a Zeyk Domokos Szakközépiskola diákjainak előadásában Az aradi 13 vértanú című zenés irodalmi összeállítást tekinthetik meg az érdeklődők.

Gyergyószentmiklóson ma délután 17 órától a római-katolikus temetőben tartják az október 6-i emlékünnepséget.

Az eseményt a Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ közösen szervezi. Az ünnepségen felidézik az 1849-ben történt szomorú eseményeket, majd a város elöljárói mellett az egyházak képviselői szólnak a jelenlévőkhöz. Az aradi vértanúk tiszteletére szervezett megemlékezés a koszorúk elhelyezésével zárul. Gyergyószentmiklóson vasárnap délelőtt 11 órakor az örmény-katolikus templom udvarában megkoszorúzzák a forradalom és szabadságharc örmény származású tábornokainak emlékplakettjeit. Gáll Hunor örmény-katolikus plébános vezetésével, kisebb ünnepség keretében fognak megemlékezni Kiss Ernő, Lázár Vilmos vértanúkról, illetve Czetz János tábornokról, akinek sikerült elmenekülnie, és aki Argentínában szervezte meg az ország hadseregét, illetve alapította meg a katonai akadémiát.

Aradon a belvárosi római katolikus templomban 11 órától szentmisét tartanak az aradi vértanúk emlékére, főcelebráns és szónok Msgr. Fodor József nagyváradi általános helynök, nagyprépost.

13 órától koszorúzás és főhajtás lesz az aradi Szabadság-szobornál, ahol ünnepi beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök és Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke, a magyar kormány üzenetét Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár tolmácsolja. 16 óra 30 perctől a Vesztőhelyen kerül sor megemlékezésre, amelyen részt vesz Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Kiss László Ferenc ezredes, véderő attasé és Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke is.

A nemzeti gyásznapon Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták és félárbocra engedték Magyarország lobogóját. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett központi rendezvénysorozat a Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik. A nemzeti sírkertben egész nap rendkívüli történelemórával, sétával várják a megemlékezőket.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink