Az anyanyelvi küszöb csökkentéséért küzd az RMDSZ

Jóváhagyta az alsóház munkaügyi bizottsága a helyi közigazgatási törvény módosítására benyújtott javaslatokat, miszerint húszról tíz százalékra csökkentik az anyanyelvhasználati küszöböt a kisebbségek által is lakott településeken. A tervezetet az RMDSZ dolgozta ki és nyújtotta be.

A Digi24.ro beszámolója szerint a zömében a kormányzó Szociáldemokrata Párt képviselőiből álló testület sürgősségi eljárással tárgyalta a jogszabály módosítást, melynek elfogadásáról korábban hallani sem akart. A törvénytervezet parlament elé viteléről a jogi bizottság a döntő fórum. Ambrus Izabella képviselő, a jogi szakbizottság tagja nyilatkozott rádiónknak.

Az RMDSZ májusban nyújtotta be a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, mellyel az anyanyelvhasználati jogokat kívánja bővíteni. A javaslat egy alternatív küszöböt is bevezetne, hogy a nyelvhasználati jogokat az arányukban kicsi, de létszámuk alapján mégis jelentős kisebbségi közösségek is élvezhessék.

A szövetség javaslata az, hogy a 10 ezer lakos alatti településeken a kedvezményes küszöb 300 legyen, a 10−25 ezer közötti lakosú településeken 500, a 25−50 ezer közötti lakosú településeken 1000, az 50−100 ezer közötti lakosú településeken 2000, és a 100 ezer lakos feletti települések esetében pedig 10 ezer legyen a kedvezményes küszöb, amely felett kötelezővé válna az anyanyelv-használat biztosítása.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TURISZTIKAI MŰSOR – TÜNDÉRKERT

Live Video

Partnereink