Az államfő fogadta ma a Velencei Bizottságot

Az igazságügyi törvénycsomagról tájékozódik Romániában a Velencei Bizottság küldöttsége.

Az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testületétől az igazságszolgáltatás átszervezését bíráló Klaus Iohannis államfő kért szakvéleményt május elején, amikor – nem első alkalommal – a Taláros Testületnél is kifogást emelt a törvénycsomag egyes rendelkezései ellen. Klaus Iohannis szerint a törvénycsomag – amellyel szemben Románia nyugati partnerei is aggályaikat fejezték ki – gyengíti az ügyészek jogállását, aláássa függetlenségüket, a bírák és az ügyészek megfélemlítésére irányuló új, párhuzamos testületeket létesít.

A kormánykoalíció egyebek mellett az ügyészségi visszaélésekre hivatkozva szorgalmazza az igazságszolgáltatás átszervezését, az ellenzéki pártok és az utcán tüntető civil szervezetek viszont azt mondják: a kormányoldal politikai pórázra akarja kötni az igazságszolgáltatást, hogy megmentse a börtöntől korrupt politikusait. A Velencei Bizottság tagjai az igazságügyi miniszterrel, az igazságszolgáltatás csúcsszerveinek vezetőivel, a vitatott törvénycsomagot kidolgozó parlamenti különbizottsággal is találkoztak, a küldöttséget ma Klaus Iohannis államfő is fogadta.

Csak elveket érintettek a mai találkozón

Csak elveket érintettek a Velencei Bizottság küldöttségével tartott mai találkozón – közölte Klaus Johannis államfő – nem az igazságügyi törvények szövegét.

Kifejtette, nagyon jó volt a megbeszélés, a törvényekkel kapcsolatos aggodalmaikról beszéltek, és várják, hogy viszonylag rövid időn belül kapjanak egy előzetes álláspontot, majd később egy megalapozott véleményt is, amelyet figyelembe kell vennie a parlamentnek – mondta az elnök. Kifejtette, sem ő, sem a Velencei Bizottság tagjai nem óhajtottak a módosítási tervezet szövegéről tárgyalni. A Velencei Bizottság küldöttsége tegnap és ma tartózkodott Romániában, hogy az illetékes intézményekkel az igazságügyi törvények tervezett módosításairól tárgyaljon.

Forrás: MTI/Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink