Az államfő elutasította Kövesi tisztségből való visszahívását

Elutasította Klaus Iohannis államfő Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész visszahívására vonatkozó javaslatát.

A Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában az elnök azt mondta, a tárcavezető által felsorakoztatott érvek nem voltak meggyőzőek, és “nem is felelnek meg a vonatkozó törvényi előírásoknak”.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter február 22-én jelentette be, hogy “egy jogállamban tűrhetetlen tettei miatt” kezdeményezi az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének, Laura Codruţa Kövesinek az elmozdítását. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege február 27-én negatívan véleményezte a miniszter javaslatát.


Az igazságügyi miniszter az Alkotmánybírósághoz fordul

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezni fogja, hogy a kormány forduljon Románia Alkotmánybíróságához, miután Klaus Iohannis államfő megtagadta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének tisztségből való visszahívását.

Tudorel Toader Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak az államelnök azon döntése kapcsán, amellyel elutasította a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívására vonatkozó javaslatát. Az államfőnek nem tartozik a hatáskörébe a főügyész szakmai és menedzseri tevékenységének kiértékelése, ráadásul a februárban felsorakoztatott, a Kövesi menesztését alátámasztó érvek mára még nagyobb megalapozottsággal bírnak – vélekedik bejegyzésében Toader.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink