Az Alkotmánybírósághoz kerül az illetéktörlés tervezete

Alkotmányossági óvást emelt ma Klaus Johannis államfő a három hete megszavazott törvénytervezet ellen, amely több mint százféle díj és illeték eltörléséről rendelkezik.

A jogszabály a többi között eltörölné a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat, a cégbejegyzési illetéket, az ideiglenes útlevelekre fizetendő konzuli illetéket. Kiterjed a rádió- és tévéelőfizetési díj eltörlésére, annak ellenére, hogy ez ellen a függetlenségüket féltő közmédiumok, hazai és nemzetközi médiaszervezetek egyaránt tiltakoztak. Klaus Johannis szerint a törvénytervezet elfogadásának módja számos pontján sérti az Alkotmányt, ezért a tervezet teljes megsemmisítését kérte a taláros testülettől.

Az előzetes normakontrollt kérő levelében az elnök kifejti: az adóterhek csökkentése és a bürokrácia egyszerűsítése össztársadalmi cél, ám ezt megfontolt, hatékony, előre látható és felelős intézkedésekkel kell megvalósítani. A szociáldemokrata törvénytervezet elfogadásakor ezzel szemben nem kérték ki – a költségvetés kidolgozásában kizárólag illetékes – kormány -álláspontját, nem rendelkeztek a finanszírozás nélkül maradó intézmények sorsáról, a Szenátus anélkül szavazta meg egyetlen nap alatt a tervezetet, hogy annak költségvetési hatásait érdemben tanulmányozta volna – olvasható az elnöki beadványban. Az Alkotmánybíróság várhatóan csak a választások után hozza meg döntését az illetékeltörlés ellen emelt államfői óvás ügyében.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink