Az 56-os forradalomra emlékezik ma a világ magyarsága

Magyarországon és Erdély több településén is folytatódnak a megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján.

A központi rendezvények sora már tegnap elkezdődött. Ma reggel a Kossuth Lajos téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. A díszünnepséget délután a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. A helyszínen a Hősök falánál gyertyagyújtást is tartanak, a Rákoskeresztúri új köztemetőben a 301-es parcellánál pedig egész nap protokollmentes megemlékezés lesz.

Ellenzéki pártok és civil szervezetek nemcsak megemlékezéseket tartanak, hanem megmozdulásokat is szerveznek a fővárosban. Az MSZP és a Párbeszéd politikusai a Nagy Imre-szobornál koszorúznak, ahol később a DK is rendezvényt tart. A II. kerületi Bem téren Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen! címmel szerveznek megmozdulást. A Liberálisok az Új köztemetőben, a Mi Hazánk Mozgalom Szegeden tart megemlékezését. A Jobbik a Bródy Sándor utcába szervezte rendezvényét, az LMP a Mansfeld-emlékműnél ünnepel.

Marosvásárhelyen ünnepi istentiszteletet tartanak

A Marosvásárhelyi RMDSZ szervezésében ma este fél héttől ünnepi istentisztelet keretében emlékeznek meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseire.

Az egyházi szertartást követően megkoszorúzzák az 56-osok kopjafáját. A vártemplomi megemlékezés előtt Csete Örs portrékiállításának megnyitójára kerül sor, délután 5 órától a Studium Prospero Kulturális Központban.

Sepsiszentgyörgyön több helyszínen zajlanak programok

Ma délelőtt koszorúzásokra, 17 órától az Ecseri tekercsek magyar kisjátékfilmet vetítik a Művész Moziban, a vetítésre a belépés ingyenes. A Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található ’56-os emlékparkban ma este 7 órától megemlékezésre kerül sor, ahol közreműködik a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Magyar Férfidalárda, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai és Sorbán Anna Boglárka ifjúsági szónok. A himnuszok eléneklését koszorúzás követi.

A fáklyás felvonulás 20 órakor indul az Erzsébet parkba, a kommunizmus áldozatai emlékére felállított kopjafához, ahol a Cantus Firmus Vegyes Kar énekel. Ma 10-től 19 óráig ingyenes látogatásra és tárlatvezetésre van lehetőség a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékházában. Kézdivásárhelyen az önkormányzat és a helyi iskolák közösen emlékeznek az 1956-os eseményekre. Ma 14 órától lesz tisztelgés az 1956-os szabadságharc hősei előtt a református temető kopjafáinál. 19 órától a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai tartanak megemlékező műsort amit fáklyás felvonulás és koszorúzás követ a Hősök emlékművénél.

Csíkszeredában két helyszínen emlékeznek meg

Délelőtt a Kalász lakótelepi temető előtti téren álló 1956-os kopjafánál volt koszorúzás, rövid ünnepi műsor és egyházi áldás. A megemlékezés délután 6 órától a konzulátus melletti 1956-os téren, a Gloria Victis-emlékműnél folytatódik. A nyitányként elhangzó Márai-költemény után az ünnepi szónokok beszédei következnek, majd a Márton Áron Főgimnázium diákjainak közreműködésével felidézik a Szoboszlai-féle összeesküvés előzményeit és végkifejletét. A megemlékező ünnepség a történelmi egyházak képviselőinek közös imájával és a megemlékezés koszorúinak elhelyezésével zárul – közölték a szervezők. A megemlékezés mindkét csíkszeredai helyszínén fellép a csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar. Az ünnepség ideje alatt nem lesznek útlezárások, viszont mindkét helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani.

Székelyudvarhelyen rendhagyó kiállítással emlékeznek meg a forradalomról

VéRrel írt történelem – egyedülálló kiállítással idézik meg az 1956-os forradalom emlékét Székelyudvarhelyen. A rendhagyó kiállításmegnyitó ma délelőtt 11 órától a városháza udvarán lesz.

A rendezvény különlegességét az alternatív kiállítási helyszín is jelzi, a városháza pincéjében kialakított térbena látogatók testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR-szemüveget felvéve 360 fokban tapasztalhatják meg az 1956-os események sorsfordító, szívszorító vagy örömteli pillanatait. A különleges élményt biztosító modern technológia eredetileg az Egy akaraton 1956–2016 című kiállítás része volt, amely 2016-ban volt látható Budapesten, a Terror Háza Múzeumban. A székelyudvarhelyi kiállítást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Terror Háza Múzeum hozzájárulásával, a polgármesteri hivatal támogatásával a Haáz Rezső Múzeum valósítja meg, és november 13-ig látogatható.

A délelőtt negnyitott Vérrel írt történelem című kiállítás mellett két másik tárlatra is várják az érdeklődőket. A Művelődési Házban 16:30-kor az előtéri galériában Matl Péter szobrászművész „Po pjaty- Ötösével” című kiállítása nyílik meg, ezt követően pedig 17 órától az oszlopos teremben Jurkó László képzőművész Talpkő című textilkiállítását lehet megtekinteni. Immár hagyományossá vált a városban a fáklyásmenet, a gyülekezőt a Művelődési Ház előtt, 17:30-ra ütemezték a szervezők. Innen indul a felvonulás a Márton Áron térig, és vissza az Üldözöttek és áldozatok emlékművéig, ahol 18 órától kezdődik az ünnepi megemlékezés. A megemlékezés után az 1956 és a „szabadság zenéje” című jazzkoncertet lehet meghallgatni 19 órától a városháza Szent István termében. A Bágyi Balázs New Quartet formáció annak a már legendás CD-nek a dalaiból szemezget és koncertezik, amelyet 56 nyarán a budapesti amerikai nagykövetség kulturális attaséja, Ernest Nagy néhány magyar jazz-zenésszel titokban készített.

Gyergyószentmiklós is megemlékezik a forradalomról

Gyergyószentmiklóson ma délután 5 órától a főtéren emlékeznek az 1956-os eseményekre, mindazokra, akik 65 évvel ezelőtt életüket, szabadságukat áldozták a zsarnokság elleni harcban.

Rossz időjárás esetén a rendezvényt a római katolikus temető szertartásterén, fedél alatt tartják. A jelenlévők a városközpontból mindenképp a temetőbe vonulnak át, ahol megkoszorúzzák Vitéz Salamon László ’56-os törzskapitány sírját, és a kommunista diktatúra áldozatainak emlékművénél is elhelyezik a kegyelet koszorúit. A Szent Miklós Római Katolikus Templomban 18 órától ünnepi szentmisét celebrálnak a szabadságharc áldozatainak emlékére.

Forrás: MTI/Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink