Autópályaellenes a szállításügyi miniszterünk

Az autópályaépítés ellen érvelt Lucian Șova szállításügyi miniszter.

A képviselőház szállításügyért és infrastruktúráért felelős szakbizottságának Sinaián tartott ülésén a tárcavezető azt mondta, ha autópályák épülnek Romániában, elmennek az országból a multinacionális vállalatok. Érvelése szerint a nagy nemzetközi cégek azért jöttek országunkba, mert nálunk alacsonyak a fizetések, az autósztrádák megépülése után viszont jelentősen nőhetnek a bérek, s így a multik olyan országokba állnak majd tovább, ahol nincsenek autópályák. A munkamegbeszélés fő témája egyébként a Comarnic-Brassó autópálya megépítése volt. Ez  2002 óta szerepel a különböző kormányok programjában, tervezéséhez és kivitelezéséhez eddig háromszor is hozzáfogtak. A sztráda, amely papíron 19 viadukton, 15 hídon és 10 alagúton halad át, mintegy kétmilliárd euróba kerül. Korábban  az Európai Fejlesztési Bank és a Világbank segítségével építették volna meg. A legújabb elképzelések szerint állami és magánberuházásokból finanszíroznák a költségeket.

Az ország legtöbb szállításügyi minisztere egyébként azzal  írt történelmet, hogy több száz, esetenként ezer kilométernyi sztrádát ígért, amiből legtöbbször semmi sem lett.

Azonban nem Lucian Șova az egyedüli szakminiszter, aki az autópályák ellen érvelt. Traian Băsescu egykori államfő közel 7 éven át vezette a szállításügyi tárcát. Ilyen minőségében nem az átadott autópályák hosszával írt történelémet, hanem azzal a kijelentésével, hogy Romániában nincs szükség autópályákra. Később államfőként bár támogatta a sztrádaépítési terveket, azt mondta, a turizmus fejlesztése és az ország idegenforgalma nem függ össze az autópályákkal.

Forrás: Digi24
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Sztereotipp

Live Video

Partnereink