Átrendezik a csíksomlyói kegytemplom környezetét

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel partnerségben tervezi Csíkszereda önkormányzata a Csíksomlyói kegytemplom és környezete átrendezését – tudta meg a Csíki Hírlap.

Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester szerint már létezik két kisebb léptékű rendezési terv a csíksomlyói kegytemplom környezetére és a közeli Nagymező utcára. Ezek kiegészítésével készül el az övezeti rendezési terv, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség nyújt segítséget a városnak. A rendezési terv célja, hogy kiemelje a zarándokhelyet és környezetét. A városvezetés csökkentené vagy alternatív útvonalra terelné a kegytemplom mellett elhaladó autóforgalmat, és csak a gyalogosokat, kerékpárosokat és a tömegközlekedési járműveket engedné a kegytemplom közelébe.

A Barátok feredője felújítását és a csíksomlyói nyeregben álló Hármashalom-oltár környezetének az átrendezését is tervezik. A kegytemplomhoz közeli Fodor-ház mögötti magánterületen szabadtéri néprajzi múzeumot alakítanának ki. Az övezeti rendezési terv elkészítéséhez szükséges közbeszerzési eljárás kiírása folyamatban van. Ha ezt idén véglegesítik és elfogadják, következhet a tervezési szakasz.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Dobos László
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

NAPRAKÉSZ

Live Video

Partnereink