Átfogó kutatás készült az erdélyi magyar fiatalokról

Az erdélyi fiatalok sokat tanulnának, általában két gyereket szeretnének, de abban már nem biztosak, hogy Erdélyben is szeretnének maradni és dolgozni – derül ki a Magyar Ifjúságkutatás 2016 erdélyi eredményeiből.

A kutatásból kiderül, hogy a nemzeti hovatartozás kérdésében az Erdélyben élők 85 százaléka egyetért azzal a kijelentéssel, hogy az országban élő magyarok részét képezik a magyar nemzetnek. Az erdélyi magyar fiatalok 55 százaléka gondolja azt, hogy a román nemzethez is tartoznak, míg 37 százalékuk elutasítja ezt a gondolatot. A vallási identitás kapcsán az derült ki, hogy Erdélyben vallásosabbak a fiatalok, mint Magyarországon vagy Felvidéken.

A gyerekvállalási kedv Erdélyben 2,3 átlagosan, ami azt jelenti, hogy a megkérdezettek többsége 2 gyereket tervez. Ez nagyjából megfelel a Kárpát-medencei átlagnak. Egyelőre azonban inkább tanulnak a fiatalok: a megkérdezett korosztály közel fele – 48 százaléka – még tanul, és magas arányban – 49 százalékban- terveznek még továbbtanulni, túlnyomó részük egyetemen.

A kutatást az erdélyi magyar 15-29 éves korú fiatalokra reprezentatív 2000 fős mintán végeztek. A kutatást a magyarországi Új Nemzedék Központ kezdeményezte és támogatta, Erdélyben az adatfelvételt a Max Weber Társadalomkutató Alapítvány végezte, a BBTE, a Sapientia EMTE és a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatóinak bevonásával.

Forrás: Transindex
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ZENÉS ÜZENETEK

Live Video

Partnereink