Asztalos Csaba szerint nem volt diszkriminatív az államfő kijelentése

Újságírói megkeresésre, a Lumea Justiției (Az igazságügy világa) nevű portál még februárban bepanaszolta Klaus Iohannis államfőt a „büntetőügyesek” kifejezése miatt és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészét, Laura Codruța Kövesit a „vádlottak fesztiválja” kifejezés miatt. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács az utóbbi kijelentés esetében egyhangúan úgy döntött, hogy a szólásszabadság határain belül van, míg az államfő esetében 5:4 szavazati aránnyal diszkriminatívnak minősítette a nyilatkozatot, mivel az megsértette a személyes emberi méltóságot, így a tanács 2.000 lejes bírság kiszabásáról döntött.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke az államfő nyilatkozata mellett külön véleményt is megfogalmazott saját Facebook oldalán, mivel úgy véli, hogy Klaus Iohannis nyilatkozata a szólásszabadság határain belül van, és nem sértette a feleknek az „ártatlanságát.” Azok a személyek, akikre hivatkozott az államfő, politikusok, és maga az államelnök is politikai nyilatkozatot tett. Ilyen szempontból én úgy ítélem meg, hogy ez belefér a szólásszabadság határaiba – nyilatkozta rádiónknak Asztalos Csaba.

Arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye azzal kapcsolatban, hogy tegnap az ActiveWatch néhány aktivistája szimbolikus gesztusként koszorút és virágokat helyezett el az intézmény székháza elé, azt válaszolta, hogy ez is a szabad véleménynyilvánítás határain belül történt, bár egyfajta feltűnési viszketettségnek is lehet tekinteni.

Tárgyalni fogunk a döntésekről, hiszen a bírók véleményt mondanak majd az intézmény működéséről is. Én úgy ítélem meg, hogy ez egy feltűnési viszketettség az ActiveWatch részéről, de ez is a szabad vélemény határain belül történt, és a non – profit szervezeteknek is joguk van véleményt mondani és kinyilvánítani az álláspontjukat. Ezzel nincsen semmi baj. Ezekről a témákról beszélni kell – mondta az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba. Riporter, Magyari Izabella.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ARANYSZALAGTÁR

Live Video

Partnereink