Állampolgári jogokat sértett a titkos paktum

Állampolgári jogokat sértett az ügyészség és a titkosszolgálat éveken át államtitokként kezelt paktuma.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott 2009-es dokumentum szakértők szerint hozzátett a törvényhez, jogszabályokat sértett, ezáltal aláásta a hatalmi ágak különválasztását, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a jogállamot.

Politikusok, igazságügyi szakemberek és civil szervezetek három éve sürgetik a Román Hírszerző Szolgálat és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség közötti titkos paktum nyilvánosságra hozását. A titkosítás feloldása után, múlt héten közzétett dokumentum már azzal is meglepetést okozott, hogy a hírszerző szolgálat mellett a másik szerződéses fél a legfőbb ügyészség.

A fő kérdés a titkos megállapodással kapcsolatban mindvégig az volt, hogy megteremtette-e a feltételeit annak, hogy a titkosszolgálat nyomozati tevékenységet végezzen. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a feltételek biztosítva voltak. Georgiana Iorgulescu, a Jogi Források Központ ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott a megállapodás értelmében a két intézmény munkatársai „vegyes csapatokat” hoztak létre, amelyek közösen kidolgozott akciótervek alapján dolgoztak.

Mi több, az ügyészek kötelesek voltak jelenteni – 60 napon belül –, hogy miként használták fel a titkosszolgálattól kapott információkat, amelyeket előzőleg a hírszerző szolgálat ügynökei saját belátásuk szerint megrostáltak. Ily módon az ügyészek nem tudták ellátni egyik alkotmányos szerepüket: az állampolgárok jogainak és szabadságjogainak védelmét, amely kötelezné őket arra, hogy a gyanúsítottakra vagy vádlottakra nézve terhelő és felmentő bizonyítékokat egyaránt begyűjtsék és felhasználják az eljárás során.

Forrás: Maszol.ro
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink