Ma van a nemzeti kisebbségek napja

A nemrég kihirdetett jogszabály értelmében ezen a napon kulturális rendezvényeket tartanak, amelyeket a helyi és központi közigazgatási intézmények, illetve civil szervezetek anyagilag és logisztikailag támogathatnak. A közszolgálati televíziónak és rádiónak a témával kapcsolatos műsorokat kell programjába iktatnia – olvasható a törvényben.

Az állam- és kormányfő is üzent Románia kisebbségeinek

Az emberi jogok tiszteletben tartása, a sokféleség elfogadása, a jogállam és a liberális demokrácia megerősítése a kulcsa az emberi fejlődésnek és a társadalmi békének, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a nemzeti kisebbségek napja alkalmából közzétett üzenetében.

Hozzátette: A romániai nemzeti kisebbségek napja lehetőséget biztosít számára, hogy kifejezze elismerésemet azon román állampolgároknak, akik valamely nemzeti kisebbséghez tartoznak. Az államfő megemlítette, hogy nemrégiben hirdette ki a törvényt, amely december 18-át a romániai nemzeti kisebbségek napjává nyilvánítja. Hangsúlyozta ez a jogszabály “egyértelműen azt mutatja, hogy a román állam elismeri, tiszteletben tartja, és előtérbe helyezi a közös kulturális és vallási örökséget”. Az államfő szerint a nemzeti kisebbségek “a román társadalom élő és szerves részei “, amelyek nemcsak az ősi hagyományok őrzéséhez járulnak hozzá, hanem a mai társadalom fejlődéséhez is.

A nemzeti kisebbségekhez tartozó román állampolgárok Románia történelmének részesei voltak, és az ország jövőjének is részesei lesznek, nyilatkozta hétfőn Mihai Tudose kormányfő.

“Ma van a romániai nemzeti kisebbségek napja, egy nagyszerű alkalom arra, hogy hangsúlyozzuk a nemzeti kisebbségekhez tartozó román állampolgárok hozzájárulását a román társadalom fejlődéséhez. A kulturális sokszínűség, az évszázadok során megosztott hagyományok gazdagították és meghatározták közös értékeinket” - írta Tudose Facebook-bejegyzésében.

A miniszterelnök szerint a kulturális, a nyelvi és a vallási identitás tiszteletben tartása, a különbségek elfogadása és a tolerancia képezik az együttélés alapját, mind olyan elvek ezek, amelyek nagyon fontosak egy független és demokratikus államban.

“A mai ünnep nem csupán a kisebbségeké, hanem a miénk is, minden románé. A nemzeti kisebbségekhez tartozó román állampolgárok Románia történelmének részesei voltak, és Románia jövőjének is részesei lesznek” – írta Mihai Tudose miniszterelnök.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ZENÉS ÜZENETEK

Live Video

Partnereink