Alkotmányellenes a közmédiát szabályozó törvény módosítása

Az alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek minősítette a román köztelevízió és közszolgálati rádió működéséről szóló törvény módosítását, amely a vezetőtanács kinevezéséről szól, legtöbb 90 nappal a módosító indítvány hatálybalépése után, és amely arra kötelezi a vezetőtanács tagjait, hogy mandátumuk alatt függesszék fel párttagsági minőségüket.

Az alkotmánybíróság közleménye szerint a testület helyt adott a Nemzeti Liberális Párt és a Népi Mozgalom Pártja által emelt alkotmányossági kifogásnak, amely arra a módosító indítványra irányult, hogy a vezetőtanács tagjai kötelesek felfüggeszteni mandátumuk idejére párttagságukat, mert a közmédiumok vezetőtanácsának tagjai nem tartoznak az organikus törvényben felsorolt köztisztviselők közé.

Az idézett forrás szerint az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte azt a módosító indítványt is, amely szerint a közmédiumok vezetőtanácsát legtöbb 90 nappal a módosító indítvány hatálybalépése után ki kell nevezni. Az alkotmánybíróság befogadhatatlannak minősítette a többi alkotmányossági kifogást. A döntés jogerős és általánosan kötelező érvényű, amelyet kiközölnek a két ház elnökének és a miniszterelnöknek.

A Nemzeti Liberális Párt azt kérte, hogy az alkotmánybíróság a törvény teljes egészére mondja ki az alkotmányellenesség tényét. A liberálisok szerint ugyanis a jogszabály jelenlegi formájában visszafordíthatatlanul tönkreteszi a két nemzeti jelentőségű autonóm intézmény státusát és működését. Az érvelésben a PNL kifejti, hogy június 20-án a szenátus – döntő fórumként – lényegi módosításokkal fogadta el a tervezetet a képviselőházban elfogadott változathoz képest, ami sérti a kétkamarás parlament alapelveit, ugyanakkor nem tisztázza a két intézmény jogállását azt követően, hogy eltörölték a lakosság által fizetett rádió és televízió illetéket.

A PNL szerint a szóban forgó jogszabály alapvető alkotmányos jogokat sért, túlságosan nagy hatáskört biztosít az állami hatóságoknak, ami nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Bírósága, valamint a Velencei Bizottság előírásaival. Az indoklásban az is olvasható, hogy az új törvény teljes mértékben ellehetetlenítette a Radio România Internaţional és a TVR Internaţional csatornák tevékenységét azáltal, hogy megszüntette a külhoni románok számára készítendő műsorok finanszírozását. A PNL hozzátette: az új törvény már nem teszi lehetővé nagy jelentőségű kulturális, művészeti vagy sportesemények közvetítésének finanszírozását, ami sérti a román állampolgárok tájékoztatáshoz való jogát.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink