Alaptörvénybe ütköző a kormányőrség vezetőjének tevékenységét vizsgáló bizottság létrehozása

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte ma az Alkotmánybíróság a kormányőrség vezetőjének tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság létrehozásáról szóló határozatot – tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget a taláros testülethez közel álló források.

A Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség február végén emelt alkotmányossági kifogást a testület megalakítását elrendelő határozat ellen. A liberálisok szerint a Parlament által elfogadott határozat sérti az Alkotmányt, mert a bizottság, amelynek létesítéséről rendelkezik, konkrét személy, a kormányőrséget vezető Lucian Pahonţu tevékenységét hivatott vizsgálni, holott hasonló parlamenti bizottság felállítását valamely intézmény vagy intézmények által előidézett helyzet, társadalmi jelenség kivizsgálása indokolhatja.

Az alakulat indítványában arra is rávilágít, hogy a határozatban előírtak szerint a testület túllépne jogkörén, hiszen – célkitűzéseiből ítélve – a kormányőrség vezetőjének menedzseri tevékenységét vizsgálná, ami a Legfelsőbb Védelmi Tanács, illetve az államfő hatáskörébe tartozik. A Szenátus és a Képviselőház együttes plénuma február 20-án hagyta jóvá a kormányőrség vezetője, Lucian Pahonţu tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság létesítéséről szóló határozatot.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink