A zene trójai vírusát kell az emberekbe beoltanom

Beszélgetés AG Weinbergerrel Gringo Tronic című koncertje kapcsán

gringo2Blues, jazz, elektronikus zene, képek és gondolatok egybefonódása – ezek összessége adja AG Weinberger legújabb albumát, a Gringo Tronicot, amelynek rögzített változata egyelőre nincs, de reméljük hamarosan ez is megszületik. Weinberger jelenleg az országot járja a Gringotronic-al, főleg kisvárosokban lép fel.

A Gringo Tronic zömében improvizáció. 21. század eleji zenei, művészeti, irodalmi, politikai gondolatok halmaza, emlékekkel, társadalmi történésekkel fűszerezve. Szubjektív gondolatok és érzések az egész huszadik századról. Három síkon haladva: a zene, a kép és a szöveg együttes hatása vetíti elénk AG Weinberger huszadik századát. Mert Weinberger is kísérletezik, keresi az új század hangjait. Nem mond le sem a bluesról, sem a jazzről, sem az elektronikus zenéről, amely mind-mind folyamatosan változik, hanem egy olyan összhangzást hoz létre, amely számára egyelőre a legjobban fejezi ki a zenei érzést.

gringo1A Gringo Tronic  vizuális alapját több száz vetített kép jelenti, az egész huszadik század: zenei, képzőművészeti, irodalmi, politikai szereplőivel, meghatározó eseményeivel, vívmányaival. Egy olyan rendkívül összetett huszadik századé, amely minden szempontból meghatározó volt az emberiség történelmében: az ipari forradalmat, a fejlődést, a művészeti irányzatok rohamos változását, a háborúkat, a népirtásokat, az elnyomást és a szabadságot, a kiüresedést egyaránt nyújtotta az embereknek. Weinberger Attilával a marosvásárhelyi fellépés után beszélgettünk.

Szerkesztő: Szuszámi Zsuzsa

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

DÉLUTÁNI RÁDIÓÚJSÁG

Live Video

Partnereink