A virtuális zaklatás is ugyanolyan sebet üt

Romániában minden harmadik fiatal beszámolt egy közeli ismerősének arról, hogy zaklatásnak volt kitéve a virtuális környezetben. A Bitdefender felmérése szerint a megkérdezettek 34 százaléka elismerte, hogy a virtuális környezetben agresszorként viselkedett, 15 százalékuk hasonló eszközökkel válaszolt, amikor rátámadtak.

De miért van az, hogy az online felületen, vagy akár az ismeretlenségbe burkolózva az emberek több mindent megengednek maguknak, mint mondjuk szemtől-szemben? László Enikő pszichológust Bódizs Edit kérdezte.

Ennek több oka van, de ez nem teljesen fedi a realitást, hogy megnőtt volna az online zaklatások száma, vagy óriási mértékben meghaladná a hagyományos formát, mert ezek együtt járnak. Kutatások bizonyítják, hogy aki online módon zaklat, az más közegben is, verbálisan vagy akár fizikálisan is könnyen kerül ebbe a szerepbe. Ami miatt az internetes zaklatás nagyobb méreteket ölt, egyrészt azért van, mert ott sokkal könnyebben elérik egymást, mert a szocializáció ezen a színtéren zajlik manapság (ha egyáltalán szocializációnak nevezhetjük), illetve nem szembesülnek közvetlenül az úgynevezett áldozat érzelmi reakciójával. Ez a személytelenség az internetes világ velejárója, és ez jobban hajlamosít az ilyen fajta viselkedésre. […]

A legtöbb kiskorú a felmérésben azt válaszolta, hogy azért zaklat, mert őt is zaklatják, tehát a zaklatásra zaklatással válaszol.

Igen, ez így van, hogy az úgynevezett áldozat az önmaga is könnyen válik agresszorrá, illetve a zaklató is valamilyenfajta agresszivitásnak van kitéve. Vagy talán végig kell néznie tehetetlenül valakinek a bántalmazását, sokszor családi közegben zajlik bizonyosfajta bántalmazás. Van aki úgy menekül ki ebből a szerepből, hogy ő maga veszi át az irányítást, talál egy gyengébb személyt, aki nem tudja megvédeni magát, egy álbiztonságérzetet teremt azzal, hogy a frusztrációját, a feszültségét levezeti valaki máson, és általában ez nem ugyanaz a személy, akitől ő szenvedi el az agressziót.

Mit nevezhetünk online zaklatásnak, tehát mi meríti ki ennek a fogalmát?

Ennek is megvannak, akárcsak a hagyományos zaklatásnak, a különböző fokozatai. Az enyhébb formája, amikor valamilyen gúnyos megjegyzést tesznek egymásra, valamilyen bántó kifejezést használnak, egy másik formája, amikor nem valós dolgokat terjesztenek egymásról, a súlyosabb formája az, amikor hamis, kreált fényképeket terjesztenek egymásról, valamint a fenyegetés és zsarolás.

Milyen következményei lehetnek, ha egy kiskorút internetes zaklatásnak tesznek ki, vagy ha ő a zaklató, akkor ez milyen következményekkel járhat felnőtt korában?

Nagyon súlyos következményekkel járhat mind a két fél szempontjából. Az áldozat szempontjából egyértelmű, hogy egy nagyfokú szorongást, állandó félelmet generálhat, bezárkózást, negatív énképet, a szociális kapcsolatoknak a beszűkítését jelenti, ha ez hosszan tartó, és nincs felnőtti beavatkozás, vagy szakemberi segítség. Ugyancsak tanulmányok bizonyítják, hogy akit gyerekkorában folyamatos bántalmazás ért, az felnőtt korában is hajlamos ilyen szerepekbe kerülni. Mert bizonytalan, mert félelmet sugároz. Rengeteg felnőtt van, aki ugyanígy működik, és mindig lesz a környezetében valaki, aki attól érzi jól magát, hogy van egy nálánál gyengébb ember, akit megalázhat, vagy akin levezetheti a feszültségeit. A teljes beszélgetés az alábbi linken:

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink