A tananyag csökkentése nélkül hasztalan az új rendelet?

Rendeletet ír alá Mircea Dumitru oktatási miniszter arról, hogy a tanórák után hány órát tölthetnek az iskolások a házi feladatok elvégzésével. Mircea Dumitru szerint az elemi osztályos tanulóknak annyi házi feladatot kell feladni, amennyit legfeljebb egy óra alatt elkészíthetnek, az V-VIII. osztályosoknak pedig legtöbb két órát, a középiskolai diákoknak pedig valamennyivel többet kellene az otthoni tanulásra szánniuk.

Megoldást jelent-e az, ha csak a házi feladatok mértékét szabályozza a minisztérium, nem pedig a tananyagot csökkenti? A rendelettel kapcsolatban Karp Ágnes pedagógust, a Szász Adalbert Sportlíceum tanítónőjét kérdeztük.

Karp Ágnes szerint minden házi feladatnak meg kell, hogy legyen a jól meghatározott célja, és nem szabad túlterhelni a gyerekeket, viszont ami a tananyagot illeti, elmondása szerint, a régi tantervhez képest a mostani jelentősen bővült.

„Én azon is gondolkoztam, hogy ilyen rendeletet csak az hozhat, aki nem dolgozik közvetlenül a gyerekekkel, mert nem tudja átgondolni. Tehát, egy gyakorló pedagógus egészen másképp látja. Vannak dolgok, amiket nem lehet rendeletekbe szorítani. Az, hogy a gyerekeknek ne adjunk fölösleges házi feladatokat, azt igen, de miért nem gondolkoztak azon, hogy szellősebb legyen a tananyag, hogy ne legyen megterhelő a gyermekek számára, ne legyen túl sok tartalom, és persze meg legyen minden eszközünk ahhoz, hogy az új reform szerint hatékonyan tudjunk dolgozni.” – nyilatkozta Karp Ágnes, Szász Adalbert Sportlíceum tanítónője.

Az interjút Magyari Izabella készítette.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink