A száz éve alakult Székely Nemzeti Tanácsot köszöntik

Székelyföld számára az autonómia az egyedüli járható út, ez a felismerés hozta létre száz évvel ezelőtt a Székely Nemzeti Tanácsot – hangsúlyozzák ma kiadott, közös közleményükben a székelyföldi megyék, valamint a két magyar többségű megyeszékhely választott vezetői.

A dokumentumot Hargita, Kovászna és Maros megye tanácselnöke: Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc, illetve Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester írta alá. Úgy vélik, az összetartás elvárás lett mindazok számára, akik Székelyföldön a közért tevékenykednek.

Mint írják: ennek a szellemi örökségnek a jegyében kívánnak a százéves Székely Nemzeti Tanácsnak boldog születésnapot. Hozzáteszik: ők ezt a centenáriumot köszöntik, a közösség százéves küzdelmét. Úgy vélik: összehangolt támadás indult a székelyföldi egység ellen azok részéről, “akik más centenáriumot ünnepelnek”, és ennek kivédéséhez szükség van a társadalmi szervezetekre, a civil erőre, minden erdélyi magyarra, székelyföldire.

Megalakulásának századik évfordulója alkalmából az SZNT centenáriumi székely nagygyűlést szervez vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén. A nagygyűléssel a székelység autonómiaigényének akarnak súlyt adni, amelyet a közösség vezetői Bukarestben, valamint nagy nemzetközi intézmények székhelyén, Strasbourgban, Genfben és New Yorkban is igyekeznek megjeleníteni.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink