A Sieranevada hangulata fotókon

Cristi Puiu filmrednező fotós bemutatkozása a TIFF-en


sieranevada2
Cristi Puiu
filmrendező eddig a TIFF-en mindig valamelyik legfrissebb filmjével volt jelen, vagy egyszerűen csak vendégként, illetve meghívott szakemberként filmes kerekasztalok alkalmával. Idén elsősorban a fotóst ismertük meg személyében. Azt már tudtuk Cristi Puiuról, hisz sosem titkolta, hogy régebben festett, kiállításai is voltak, most azonban a fotós Cristi Puiut került előtérbe.
Sieranevada című legújabb filmjének bemutatója tavaly volt a TIFF-en, idén a produkciónak Blue-ray változatát mutatták be, a DVD angol és francia feliratozással jelent meg, egy könyv kíséretében, amely 32 olyan fényképet tartalmaz, amelyeket a rendező, Cristi Puiu, a forgatás alatt készített. Ez a néhány fotó ízelítő ahhoz a kiállításhoz, amely július végéig még látható Kolozsváron, a Centrul de interes nevet viselő új művészeti központban, az egykori Tehnofrig vállalat épületében.

A Baril Galériában 4o nagyméretű fotót látunk: téli homályba, ködbe, hóba, búskomorságba vesző táj, nyomasztó tömbházrengeteg, temető, sieranevadahófödte sírok, fejfák, Krisztusok. A végtelennek tűnő tömbháznegyedek beleolvadnak a tél szürkeségébe, az életet jelképező apró madarak valószerűtlen pontok csupán a képen. Hatalmas totálok, a kép kinyílik, de a télnek, a ködnek a szürkesége végtelen. Cristi Puiu plakát-fotót akart készíteni csupán, és több mint 2oo kép lett belőle. Hogy a teljes képanyagnak mi lesz a sorsa, azt még a rendező sem tudja. Egy biztos, nem csak filmrendezőként, hanem fotósként is megkereshetné a kenyerét. Cristi Puiuval beszélgetett Szuszámi Zsuzsa.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

RÁDIÓSZÍNPAD

Live Video

Partnereink