A Sanitas szerint a bértörvény tele van csapdákkal

Jövő héttől tiltakozásokba kezdenek az egészségügyi alkalmazottak. A Sanitas szakszervezet országos tanácsának hétfői döntése értelmében március 20-án, 22-én, 27-én és 29-én fognak sztrájkőrséget állni a munkaügyi, az egészségügyi és a pénzügyminisztérium épülete előtt.

Áprilisban nagygyűlést tartanak a fővárosban, amelyen becslések szerint több mint 20.000 egészségügyi alkalmazott vesz részt. Ugyanakkor a mai nappal elkezdik gyűjteni az aláírásokat az általános sztrájk elindításához, és amint meglesz a kellő számú aláírás, kijelölik a dátumot is. Az érdekvédelmi szervezet országos tanácsa három követelést fogalmazott meg: kéri, hogy az egészségügyi alkalmazottakra ne vonatkozzon az egységes bértörvény azon cikkelye, amelynek értelmében a pótlékok nem haladhatják meg az alapbér 30 százalékát, követelik továbbá a jogszabály pótlékokról szóló mellékletének teljes törlését, illetve azt, hogy minden egészségügyi alkalmazott részesüljön a béremelésből, nem csak az orvosok és az asszisztensek. Az egészségügyi tárcavezető ugyanakkor indokolatlannak tartja a tüntetést, hiszen továbbra is azt állítja, hogy jelentős béremelésben részesülnek az ágazat alkalmazottai, az egészségügyben dolgozók azonban ezt nem így gondolják.

Nyulas Emma, a Sanitas Hargita megyei elnöke elmondta, hogy az egészségügyi ellátást a tiltakozások és az általános sztrájk semmilyen esetben nem korlátozza majd.

Forrás: Agerpres/Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

GAZDAÉLET

Live Video

Partnereink