A román babakötvény tervezet szerint 10 ezer euró jár minden újszülöttnek

A Magyarországról már ismert, és az erdélyi magyar állampolgárokra is kiterjesztett babakötvény bevezetésére törekszenek Romániában. A tervezet szerint 10 ezer euró támogatást ad a román állam 18-ik évének betöltésekor a 2018. január elseje után világra jött újszülötteknek.

A jogszabály szerint megszületésekor az állam számlát nyit az újszülöttnek a CEC Bankban, amelyre naponta egy eurót helyez el. Így amikor a gyermek nagykorúvá válik, a számlán a kamatoknak köszönhetően már 10 ezer euró lesz.

A kedvezményezett a pénzt csak egyetemi tanulmányainak kifizetésére, lakásvásárlásra, egy vállalkozás beindítására, vagy pedig egy drága orvosi kezelés fedezésére fordíthatja. Ugyanakkor a 18-ik évét betöltő fiatal csak akkor juthat hozzá az összeghez, ha befejezte a tizenkettedik osztályt. A 10 ezer eurós támogatás elidegeníthetetlen, kizárólag a kedvezményezettet illeti meg, és nem örökölhető. A tervezet célja a fiatalok életkezdésének megkönnyítése, a továbbtanulás ösztönzése.

„Ez egy nemzeti megerősítést is szolgál, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy mit jelent egy házaspárnak egy baba születése és hogy hosszú távon a tervezésben milyen fontos részt képezhet egy ilyen kötvény.” – véli Csép Andrea parlamenti képviselő.

A már egy éve benyújtott tervezet még mindig várat magára, ugyanis a kormánypártnak a kormányprogramban kitűzött célok azok, amelyek prioritást élveznek. Csép Andrea parlamenti képviselővel Rózsa Sára beszélgetett.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink