A reformációt ünnepelték Kolozsváron

Ma tartották a reformáció 500-ik évfordulójához kapcsolódó jubileumi év legnagyobb erdélyi rendezvényét Kolozsváron.

Délelőtt 11 órától ünnepi istentiszteletet tartottak a Farkas utcai református templomban, ahol több mint 500 református, unitárius és evangélikus lelkész vett részt. Onnan a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézethez vonultak, ahol leleplezték Szász Domokos, egykori erdélyi református püspök mellszobrát. Az Apafi kollégium udvarán felavatták az Erdélyi Református Múzeumot, majd a Protestáns Teológiai Intézet új sportpályáját.

Az RMDSZ elnöke Kelemen Hunor ünnepi beszédében úgy fogalmazott az erdélyi magyarság a sajátos észjárását is a reformációnak köszönheti. Kifejtette: Luther Márton tanai “és a nyomukban keletkező kreatív káosz” jelentősen hozzájárult az erdélyiség, a transzilván-szellemiség születéséhez.

Mint mondta a protestánsok újraértelmezték magukat, saját helyüket az akkori világban, viszonyukat a keresztény hithez, a másik emberhez, és újragondolták céljaikat és küldetésüket e világon. “Az erdélyi észjárás a reformáció korában kristályosodott ki, vált egyedivé, a maga korában egyenesen különlegessé. Amikor a tordai országgyűlés 1568-ban kimondta a vallásgyakorlás szabadságát, az akkor művelt Nyugaton még nagyban folyt a vallásüldözés” – idézte fel a politikus.

Az ünnepségen részt vett a magyar miniszterelnök Orbán Viktor is.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TURISZTIKAI MŰSOR – TÜNDÉRKERT

Live Video

Partnereink