A nagy román egyesülés a kisebbségek szemszögéből

Többség és kisebbségek a centenárium évében- Valóság, elvárások és víziók címmel kisebbségi szeminárium zajlik Marosvásárhelyen, a Bernády Alapítvány szervezésében. A konferencia előadói a nagy román egyesülést a kisebbségek szemszögéből elemzik.

Borbély László, a Bernády Közművelődési Alapítvány elnöke, a konferencia főszervezője nyilatkozik, Erdei Edit-Zsuzsannának.

A felmérések és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a román fél sokkal megengedőbb, elnézőbb a közigazgatási anyanyelvhasználattal kapcsolatban, mint 28 évvel ezelőtt – fejtette ki ma Marosvásárhelyen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Hozzátette, az autonómia kérdését azonban továbbra is ugyanolyan elutasítóan kezelik mint közel 3 évtizeddel ezelőtt. Kelemen Hunor nyilatkozott híradónknak.

A román-magyar viszony kölcsönös újragondolására lenne szükség az egyesülés 100 éves évfordulóján, mondta Novák Csaba Zoltán történész, parlamenti képviselő a Többség és kisebbségek a centenárium évében című kisebbségügyi szemináriumon. Hozzátette, ez elmúlt 100 évben a magyar kisebbség kereste a helyét Romániában, Románia pedig kereste/keresi a helyét az Európai Unióban.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink