A megszorítások ellenére bővül a háromszéki gyermekvédelmi rendszer

Háromszéken bővítik a gyermekvédelmi rendszert: a jelenlegi 129 nevelőszülő mellé újabb 24 hivatásos nevelőt szeretnének alkalmazni, jelentette be Tamás Sándor tanácselnök.

A Kovászna megyei tanács elnöke rámutatott: Bukarestből minél inkább nehezítik a szociális ellátást, helyben annál inkább melléállnak és pótolják a szükséges pénzeket, hogy jobb környezetet tudjanak teremteni az állami gondozásban lévő gyerekeknek, mint amibe beleszülettek. Háromszéken jelenleg 129 hivatásos nevelőszülő 237 gyereket nevel, ezt a rendszert szeretnék bővíteni ezért 24 új nevelői állást hirdettek meg, amelyekre a Gyermekvédelmi Igazgatóságon várják a jelentkezőket. Az lehet hivatásos nevelőszülő, aki megfelelő otthont tud biztosítani a rábízott gyerekeknek és elvégez egy tanfolyamot amelynek végén sikeresen vizsgázik. A nevelőszülőket akkor alkalmazzák, amikor elhelyezik náluk a kiskorút.

A Kovászna Megyei Gyermekvédelmi igazgatóság vezetője, Vass Mária szerint a hivatásos nevelőszülő havonta 1590 lejes fizetés kap kézhez, ha egy egészséges gyereket nevel, illetve 2742 lejes nettó fizetést kap fogyatékkal élő kiskorú gondozása esetében. Fizetésük mellett minden rájuk bízott egészséges gyerek után havi 684 lejt-, fogyatékkal élő gyerek után 900 lejt kapnak, amiből biztosítaniuk kell a gyerek teljes ellátását. A szakember rámutatott, hogy ez a fizetés ugyan nagyobb mint amit például a gyárakban meg lehet keresni, mégis kevesen választják ezt a hivatást hiszen a nap minden órájában helyt kell állni.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink