A medvekérdés rendezését ígérte a miniszter

Bírsággal fenyegette meg Tusnádfürdőn Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter azokat a vadásztársaságokat, amelyek késlekednek a veszélyes medvéknek a tárca által jóváhagyott kilövésével vagy áttelepítésével.

A tárcavezető ezt a Hargita megyei fürdővárosban tett látogatásán mondta, amelyre azt követően került sor, hogy az elmúlt hónapban négy személyre támadt medve. A hét közepén négy anyamedve és kilenc bocs áthelyezését, valamint két hím medve kilövését hagyta jóvá a Környezetvédelmi Minisztérium. Borboly Csaba megyei tanácselnök a medvepopuláció kezelésére vonatkozó javaslatcsomagot nyújtott át a miniszternek.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt hallják.

A helyi önkormányzatot Tusnádfürdő alpolgármestere képviselte a találkozón. Melles Mária nyilatkozott rádiónknak.

Grațiela Gavrilescu egyébként azt állítja, hogy a Székelyföldön egyre nagyobb veszélyt jelentő medvék miatt a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány a felelős.

A Dăncilă-kabinet környezetvédelmi minisztere arra emlékeztet, hogy hivatali elődje, Cristiana Pașca-Palmer 2016 júliusában felfüggesztette a vadkilövési kvótát előíró miniszteri rendelet kibocsátását. Szerinte ez eredményezte a medvepopuláció olyan mértékű elszaporodását, amelynek kezelése komoly kihívás elé állítja a kormányt és az önkormányzatokat. Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter egyébként már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy Cristiana Pașca-Palmer nem fektet kellő hangsúlyt a medvekérdésre. Brüsszelben például a harmadik világ környezetvédelmi problémáival foglalkozott és nem a romániai vadállomány jelentette veszély megszüntetésére.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink