A magyar tanítókkal nem is számolnak

Kocsis Annamária Kiss ImreHáromszéken mától mindenképpen magyar tanítók tartják a román órákat az elemi osztályos diákoknak, mondta sajtótájékoztatón Kiss Imre.

A főtanfelügyelő arról a kormányrendeletről nyilatkozott, amely előírja, hogy a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet.

Háromszéken 420 magyar elemi osztályban kellene az új módszer szerint megoldani a román tanítást, ez 93 teljes román tanári állást jelentene, de csak 10 százalékát tudnák lefedni román szakos tanárokkal. A Kovászna megyei tanfelügyelőségre pénteken érkezett meg a szaktárca körlevele, amely több megoldást is felvázol. Elsősorban a végleges állással rendelkező román szakos tanárokat kell bevonni ebbe a tevékenységbe, vagy ha az iskolán belül nincs elég román-tanár, akkor más iskolából, más településről vagy más megyéből kell román tanárt alkalmazni. Ha így sem sikerül lefödni az igényeket akkor van lehetőség, hogy a román tanítók tartsák meg az órát a magyar osztályokban, de ez esetben szakképzetlenként fizetik meg őket. A körlevél a magyar tanítókkal nem is számol.

Kocsis Annamária a magyar elemi oktatásért felelős háromszéki tanfelügyelő kifejtette, hogy megalázónak tartják a miniszteri rendeletet, hiszen Háromszéken a magyar tanítók több mint 90 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, vizsgáztak román irodalomból, nyelvtanból, román gyerekirodalomból és a román nyelv tanításának módszertanából is, ennek ellenére a szaktárca szerint szóba se jöhet, hogy ők tanítsanak továbbra is.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink