A Magyar Értéktár része lett a csíksomlyói búcsú

A Magyar Értéktár része lett a csíksomlyói pünkösdi búcsú a Hungarikum Bizottság tegnapi, budapesti döntése értelmében.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke szerint ezzel sikerült újabb lépést tenni annak érdekében, hogy a Csíksomlyói búcsú Hungarikum legyen. A bizottság indoklása szerint „a keresztény vallásokon átívelő csíksomlyói búcsú a magyarság kiemelkedő közösségi eseményként a nemzet összetartozását fejezi ki”.

A Csíksomlyói búcsú mellett a Magyar Értéktár a magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal bővült. Bővült a hungarikumok listája is, ahová bekerült a gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán. A tegnap délutáni döntéssel 70-re nőtt a hungarikumok, és 161-re a Magyar Értéktárban szereplő értékek száma.

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2016. december elején arról számoltunk be hallgatóinknak, hogy nem vált a világörökség részévé a csíksomlyói búcsú, mivel az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, az UNESCO-nak közgyűlése – amely egy évvel ezelőtt Etiópiában ülésezett – nem vette fel szellemi kulturális örökségi listájára a csíksomlyói pünkösdi búcsút.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Dobos Lásuló
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink