A liberálisok szerint veszélyben van a közmédia autonómiája

Megtámadta az alkotmánybíróságon a Nemzeti Liberális Párt a Román Rádiótársaság és Román Televízió-társaság működését szabályozó törvényt módosító jogszabályt.

A PNL kéri, hogy az alkotmánybíróság a törvény teljes egészére mondja ki az alkotmányellenesség tényét. A liberálisok szerint ugyanis a jogszabály jelenlegi formájában visszafordíthatatlanul tönkreteszi a két nemzeti jelentőségű autonóm intézmény státusát és működését. Az érvelésben a PNL kifejti, hogy június 20-án a szenátus – döntő fórumként – lényegi módosításokkal fogadta el a tervezetet a képviselőházban elfogadott változathoz képest, ami sérti a kétkamarás parlament alapelveit, ugyanakkor nem tisztázza a két intézmény jogállását azt követően, hogy eltörölték a lakosság által fizetett rádió és telvízió illetéket.

A PNL szerint a szóban forgó jogszabály alapvető alkotmányos jogokat sért, túlságosan nagy hatáskört biztosít az állami hatóságoknak, ami nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Bírósága, valamint a Velencei Bizottság előírásaival. Az indoklásban az is olvasható, hogy az új törvény teljes mértékben ellehetetlenítette a Radio România Internaţional és a TVR Internaţional csatornák tevékenységét azáltal, hogy megszüntette a külhoni románok számára készítendő műsorok finanszírozását. A PNL hozzáteszi, az új törvény már nem teszi lehetővé nagy jelentőségű kulturális, művészeti vagy sportesemények közvetítésének finanszírozását, ami sérti a román állampolgárok tájékoztatáshoz való jogát.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink