A Legfelsőbb Bírói Tanácshoz fordult Tőkés László

Panaszt nyújtott be ma a román Legfelsőbb Bírói Tanácshoz Tőkés László.

Az európai parlamenti képviselő azért nyújtotta be panaszát, mert a bukaresti táblabíróság tíz hónap alatt nem indokolta meg, miért minősítette törvényesnek elsőfokú ítéletében Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását.

Tőkés László ügyvédje Kincses Előd szerint azért nem tudnak fellebbezni az alapfokú ítélet ellen, mert késik az ítélet megindoklása és hivatalos kiértesítése. Az ügyvéd azzal magyarázta a késést, hogy nehéz törvényes kapaszkodót találni egy – véleménye szerint – törvénytelen ítélet megindoklására.

Emlékeztetett arra, hogy a hatályos törvény szerint a Románia Csillaga érdemrendet akkor kell visszavonni, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre. Tőkés Lászlótól nem a tettei, hanem véleménynyilvánítása miatt vonta vissza a kitüntetést Klaus Iohannis államfő, miközben tíz olyan kitüntetett élvezheti tovább a román állam kitüntetését, akit jogerősen elítéltek a bíróságok. Tőkes László úgy vélekedett, hogy az 1989-es rendszerváltásban játszott szerepéért számára megítélt kitüntetés visszavonása nem őt, hanem a kitüntetést visszavonó Klaus Iohannis államfőt minősíti.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

HíRNEGYEDÓRA
JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink