A kormányfő kérésére újra napirendre kerül Verespatak témája

Viorica Dăncilă miniszterelnök kérésére június 27-én a román legfelsőbb védelmi tanács napirendre tűzi Verespatak UNESCO örökségvédelmi védettségével kapcsolatos témát – közölte tegnap a román elnöki hivatal.

A Dacian Cioloș volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu kezdeményezte Verespatak UNESCO világörökség részévé való nyilvánítását 2016 januárjában. Az ügy szinte a végéhez érkezett, hiszen az UNESCO Világörökségi Bizottsága június 29. és július 2. között ülésezik a bahreini Manamában, ahol döntés kellene szülessen Verespatakról örökségvédelmi védettségéről. Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete a múlt szerdán közölte, hogy a külügyminisztérium a kulturális szaktárca kérésére leállította a világörökségi védettségi folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte.

A kulturális miniszter szerdán elmondta, hogy Romániának így is meg kell fogalmaznia álláspontját a bahreini tanácskozáson, ezért szükséges a védelmi tanács döntése. A hatóságok szerint a világörökségi védettség mostani elnyerése hátrányt jelenthet abban a jelenleg zajló kártérítési perben, amelyet a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation indított az állam ellen, és amelyben a kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Bukaresttől.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink