A kormányfő a kitűzött zászlók mellé aggatná a székelyeket

A kormányfő a tegnap esti televíziós nyilatkozatában megfenyegette és megsértette a székelyföldi magyar közösséget – véli az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Porcsalmi Bálint szerint Mihai Tudose miniszterelnök a középkort idéző üzenetet fogalmazott meg, amikor az erdélyi magyar pártok autonómia-megállapodására reagálva azt mondta: az intézményekre kitűzött székely zászló mellé aggatná a székelyeket. Az RMDSZ ügyvezető elnöke mai Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, az lehet, hogy a kormányfő nem ért egyet egy politikai projekttel, de nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet. A Szövetség ezért nyilvános bocsánatkérésre szólította a kormányfőt.

A kormányfő a Realitatea hírtelevíziónak adott tegnap esti nyilatkozatában utalt az RMDSZ, az MPP és az EMNP közös állásfoglalására, amelyet az erdélyi magyar autonómia-elképzelések összehangolásáról írtak alá a magyar alakulatok vezetői. Mihai Tudose kijelentette: a magyar pártok felvetését nem szabad figyelmen kívül hagyni, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki.

A miniszterelnök úgy véli, az autonómiaterveket összehangoló magyar pártok nem képviselnek jelentős politikai erőt Romániában. A tegnap esti televíziós műsor résztvevői rendkívül súlyosnak tartották, hogy a romániai magyar pártok Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott közvetítésével jutottak azonos álláspontra az autonómia kérdésében, és azt is sérelmezték, hogy a román kormány nem tiltakozott emiatt.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink