A kerékpárosok javára növelik a parkolási díjat

Növelik a parkolási díjat Sepsiszentgyörgyön, de a bevételt célirányosan, tanintézetekre, kerékpáros közlekedés fejlesztésére és akadálymentesítésre költik, jelentette be Antal Árpád.

A polgármester szerint januártól ötven százalékkal növelik a parkolási díjakat Sepsiszentgyörgyön, ha a képviselő-testület megszavazza a javaslatot. A terv szerint jövőtől egy óra parkolás a jelenlegi 2 lej helyett 3 lej lesz, az évi kedvezményes bérlet 300 lejről 500 lejre emelkedik, a rendes évi bérlet pedig 600 lejről 1000 lejre. A polgármester szerint idén eddig 782 ezer lej folyt be a városkasszába a parkolási díjakból. Hozzátette: fenntartják azt az álláspontjukat, hogy az ingatlan adót nem emelik, bár amikor így döntöttek, még nem tudták, hogy a kormány jelentős bevételektől fosztja meg az önkormányzatokat.

A parkolási díj emelésének népszerűtlen döntését azonban bevállalják, viszont az így befolyt összeget célirányosan költik el: felét a tanintézetek kapják, egynegyedét a kerékpáros közlekedés fejlesztésére, egynegyedét pedig az akadálymentesítésre fordítják. Elképzelések szerint biciklivásárlási utalványokat adnak a városlakóknak, és bevezetik az ingyenes kerékpár- kölcsönzést a város különböző pontjain. A gyalogátjárókat, a villanyrendőröket hangjelzésekkel látják el. Hozzátette, a parkolóhelyek számát nehezen lehet növelni a városban, mert az emeletes parkolóházak építése nem kifizetődő. A városvezetés elemzi az okosváros megoldásokat, például hogy szenzorok által applikáció jelezze az üres parkolókat.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KULTÚRPRESSZÓ

Live Video

Partnereink