A fák pusztulásához vezet a szakszerűtlen koronanyírás

27950558_1821185621246295_847462425_o (1)Hallgatóink jelezték, hogy a Kornisa negyedben, a Kornisa sétányon szakszerűtlenül nyírják, csonkítják a fákat. A Rododendron Egyesület vezetője, Szakács László ökológus szakember szerint idővel ezek a fák korhadásnak indulnak és idővel elpusztulnak. Szerinte ez évek óta így megy a városban: előbb drasztikusan megcsonkítják a fát, utána ez korhadásnak indul, és így felkerül a kivágandó fák listájára, mert ezután hivatkozhatnak arra, hogy a fa tönkrement.

Szakács László azt is elmondta, hogy nála is panaszkodtak egyes lakók a szakszerűtlen nyírások, facsonkítások miatt, és ő azt ajánlotta, hogy tegyenek le írásos panaszlevelet a környezetvédelmi ügynökségnél. Danut Stefanescu, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója rádiónknak azt nyilatkozta, hogy a nyírásra egyedül a polgármesteri hivatal bocsát ki engedélyt, és hozzájuk eddig nem érkezett panasz egyetlen lakó részéről sem. Szakács Lászlót hallják:

Felhívtuk a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalt is, Cosmin Blaga kommunikációs szakembertől megtudtuk, hogy minden fametszés esetében összeül a hivatal zöldövezetekért és fakivágásokért felelős szakbizottsága, ők döntenek a vágásokról, valamint metszésekről. A fametszéseket illetően az Atlantisz nevű cég nyerte el a licitet, tehát ők ebben az illetékesek. Cosmin Blaga így nyilatkozott:

“Minden nyírást a bizottság hagy jóvá, amely 10 helyi tanácsosból áll, két nemkormányzati szervezet képviselőjéből, és egy tagja van a környezetvédelmi ügynökségtől. Egyetlen vágást sem végeznek el a bizottság jóváhagyása nélkül. Ez úgy történik, hogy a lakóbizottság kérvényezi a fák nyírását, és ahol a polgármesteri hivatal úgy ítéli meg, hogy ez valóban szükséges – ha például nem látszanak az útjelzések a fák koronájától – akkor jóváhagyják a koronanyírást. Ebben a bizottságban a két nemkormányzati szervezet tagja dendrológiai szakember.

Hogy Szakács László ökológus mit mond, az az ő véleménye a mi szakembereink véleményével szemben! Nem tudom, hogy minden kérést jóváhagy-e a bizottság, ennek utána kéne néznem, de azt tudom, hogy a szakbizottság minden kérést megvizsgál, bárkitől vagy bármelyik lakóközösségtől érkezne is az. Ha indokolt, akkor jóváhagyják a nyírást vagy a fakivágást. Hogy mit kell tudni a nyírásokat végző Atlantis cégről? Ez a cég nyerte meg a polgármesteri hivatal licitjét, az egyetlen cég, amely a liciten résztvett. Ők szakemberek, hiszen a liciten van egy feladatfüzet, amelyben bizonyos feltételeket szabunk, és azokat teljesíteni kell. Tavaly senki nem vett részt a liciten, idén ez az egyetlen cég vett részt, nem értem hol itt a probléma!”

27999733_1821185437912980_1480983882_oA Kornisa sugárúton lakó egyik személy név nélkül nyilatkozott rádiónknak. Ő azt állítja korábban már panaszt tett a környezetőrségnél (2013-ban), de nem foglalkoztak az üggyel.

27901612_1821185257912998_473867219_oA lakóközösségi elnökkel a rádióinterjú végett, ennek elfoglaltsága miatt, nem tudtunk egyeztetni. Felhívtuk azonban Székely Annamáriát, a Maros Megyei Környezetőrség vezetőjét, akitől megtudtuk, hogy szigorúan szabályozzák a fák kivágását vagy a koronametszést, de mindig vannak kiskapuk, amelyekre hivatkozni lehet.

Az semmiképpen nem érv, hogy a fa koronája árnyékolja a földszinti ablakokat, de akkor mondhatják azt, hogy túl közel van a tömbházhoz, és a gyökere veszélyezteti az épületet.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink