A Beke-Szőcs ügyről is egyeztettek Tusványoson

Sajtótájékoztatót tartottak ma a 29-ik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor második napján, a Kós Károly Sátorban, Beke István és Szőcs Zoltán ügye kapcsán.

A sajtóértekezleten részt vett Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Beke Ígyártó Csilla, a bebörtönzött Beke István felesége és Bajkai István, fideszes országgyűlési képviselő, jogász. Mint ismert korábban öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit a bukaresti legfelsőbb bíróság.

A helyszínről Boér Károly kollégánk tudósított. Őt hallják:

Benkő Erika szerint a Beke-Szőcs ügy titkosszolgálati diverziónak tűnik

A Beke-Szőcs ügy egyértelműen a magyar közösség elleni támadás – hangsúlyozta Benkő Erika, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselője a témában tartott mai előadáson Tusványoson.

Mint fogalmazott az a cél, hogy azt az üzenetet közvetítse Románia nemzetközi partnerei felé, hogy a magyar közösség céljai államellenesek. Hangsúlyozta: Az elmúlt szinte három évtizedben kizárólag demokratikus úton, párbeszéddel és politikai akarat révén voltak érvényesítve a magyar közösség céljai. Mint mondta sajnos a Beke-Szőcs ügy titkosszolgálati diverziónak tűnik, melynek a célja a székelyföldi közösség céljainak ellehetetlenítése.

A politikus az üggyel kapcsolatban nyilatkozott rádiónknak. Őt hallják.

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet is lép az ügyben

Törvényességi óvást nyújtanak be a román bíróságra, az Európai Emberjogi Bírósághoz fordulnak, illetve a magyar kormány segítségét kérik a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadítása érdekében.

Erről az intézet elnöke, Csóti György beszélt ma Tusványoson. A jogász kijelentette: a Hatvannégy Vármegye Mozgalom két kézdivásárhelyi vezetőjét „a 21.-ik századi Európai Unióban példátlan” koncepciós perben ítélték el, és rajtuk keresztül az egész erdélyi magyar közösséget megbélyegezték. Mint fogalmazott a román titkosszolgálatok bebizonyították, hogy semmiben sem különböznek a Securitatétól.  A Kisebbségi Jogvédő Intézet vezetője elmondta, amint megszületik a jogerős bírósági ítélet indoklása, benyújtják az úgynevezett törvényességi óvást.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Maszol

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink