A Babeșen is aggódnak a MOGYE magyar tagozata miatt

Elfogadják, sőt kívánatosnak tartják az intézmény korszerűsítését, azonban ez nem mehet a magyar nyelvű oktatás kárára – áll a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának vezetősége a MOGYE-n kialakult helyzettel kapcsolatban kiadott közleményében.

A közlemény szerint a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának vezetősége aggodalommal követi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Magyar Tagozatának jövője körül újfent kialakult bizonytalanságot. Mint fogalmaznak a MOGYE, az ugyancsak marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE mellett azon romániai állami felsőoktatási intézmények egyike, amelyek a 2011-es tanügyi törvény alapján multikulturális intézménynek minősülnek, és ennek megfelelően magyar nyelvű képzést biztosítanak.

A nyilatkozatból továbbá kiderül, támogatják a MOGYE-n zajló magyar nyelvű oktatást és annak további intézményesülését, mivel ez nemcsak a magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészeti felsőoktatás, de ezen túl a teljes MOGYE javát is szolgálja. A BBTE Magyar Tagozatának vezetősége szerint meggyőződésük ugyanakkor, hogy a MOGYE-n működő magyar nyelvű képzésnek nincs alternatívája, az állami felsőoktatás kereteinek feladása veszélybe sodorná a magyar szakember-utánpótlást, és ez egyúttal a törvényileg biztosított jogok feladását is jelentené, ami semmilyen körülmények között nem indokolt.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink