70 éves az első csíki hoki bajnoki cím!

1949. február elején Marosvásárhelyen rendezték a jégkorongozók országos bajnoki döntő tornáját, melyet a csíkszeredai IPEIL nyert meg. Ez volt a csíkszeredai jégkorong első bajnoki címe az 1924-től létező román pontvadászatban.

Takacs Istvan 03

TAKÁCS ISTVÁN    fotó: Kádár Zoltán

Csíkszereda 1932 óta szerepelt a romániai bajnokságban, de a második világháború alatt, 1940-1944 között viszont a magyar bajnokságban szerepelt, ahol két bronzéremmel gazdagodott.

Az 1949-es marosvásárhelyi döntő tornán a csíkszeredai Fakitermelő és feldolgozó vállalat csapata két bukaresti, a Dinamo és a Petrolul, a kolozsvári Dermata, a segesvári CFR és a marosvásárhelyi RATA-t előzte meg, úgy, hogy csak a házigazda marosvásárhelyiek voltak képesek döntetlenre játszani a döntőt.

A hazai bajnokságban 15 bajnoki címnél tartó csíkszeredai hoki első bajnokcsapat tagjai voltak: Szentes Gábor, Takács István, Fodor Zoltán, Kovács Zsigmond, Szabó István, dr. Incze Gábor, Vákár Lajos (játékos-edző), Spierer Mihály, Sprencz Ferenc, Czáka Zoltán, Császár Ferenc és Sprencz Pál.

Közülük már csak egyedül Takács István él, aki viszont 89. évében jár, még autót vezet és annak örül, hogy még számos feladatot bíznak rá.

Takács Istvánt telefonon köszöntöttük az első bajnoki cím hetvenedik évfordulóján. A beszélgetés meghallgatható erre a linkre kattintva: http://marosvasarhelyiradio.ro/?p=268691

Takács Istvánnal 2012-ben készített portré-interjút Kádár Zoltán, a KISPAD műsorunkban ebből válogatva emlékeztünk vissza az első bajnoki címre:  http://marosvasarhelyiradio.ro/?p=268691

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink