59 határtelepülésen lobbannak fel a máglyák

Összefogtak a romániai magyar politikai szervezetek és közösen kérik a székelyföldieket, hogy október 24-én, szombaton este a történelmi régió 59 határtelepülése valamelyikén vegyenek részt az őrtűzgyújtó akcióban. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése mellé állt az összes hazai magyar politikai párt és szervezet, az RMDSZ, az MPP és az EMNP is, jelentették be tegnap, közös sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon a szervezetek háromszéki vezetői.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, az őrtűzgyújtó akció egyik szervezője szerint elkészültek az eseményt népszerűsítő plakátok és szórólapok, amelyek hátoldalán a helyszínekre és időpontokra vonatkozó információ megtalálhatóak. Ezeket ugyanakkor feltöltik a www.sznt.sic.hu honlapra, hogy az érdeklődők kiválaszthassák melyik településen vesznek részt az őrtűzgyújtáson.

ortuzTamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke az SZNT székházában tartott sajtótájékoztatón kifejtette: nemzeti ügynek tekintik Székelyföld határainak megvilágítását, ezért tevőlegesen is a szervezés mellé álltak. Teszik ezt annak ellenére, hogy Izsák Balázs tavaly az államfő-választásokon politikai szerepet vállalt az EMNP mellett, és ezzel aláaknázta az SZNT pártok fölötti státuszát”.

Balázs Attila, az EMNP Kovászna megyei elnöke rámutatott, hogy a Néppárt az SZNT stratégiai partnere volt és lesz, hiszen mindkét szervezet az autonómiáért küzd.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke azt hangsúlyozta, hogy nemzeti ügyekben nincs helye a különutas politizálásnak.

Gazda Zoltán a megmozdulás főszervezője elmondta, egyelőre nem találtak megoldást arra, hogy fizikailag is megjelenítsék a Székelyföld határait megvilágító akciót, de keresik a lehetőséget, hogy műholdas kép készülhessen az eseményről.

MVR/ Kovács Zsolt.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink