52 ezer magyar gyermeket érint az új törvény

Sürgősségi rendelettel fogadta el a kormány, hogy a kisebbségek nyelvén zajló elemi osztályokban a tantervben szereplő román nyelv- és irodalomórákat felsőfokú végzettséggel rendelkező, román szakos tanárok tartsák.

Karp Ágnes tanító és tankönyvíró a tanítók nevében úgy nyilatkozott, hogy felháborítónak tartják a döntést és nem értik, hogy 10 nappal az iskolakezdés előtt, miért kell megváltoztatni valamit, ami eddig jól működött. „A rendelet nem csak a tanítókat érinti, hanem elsősorban a gyermekeket, és ezáltal a szülőket is. 3 ezer magyar tanítót és 52 ezer gyermeket érint.”

A rendeletben nincs szó arról, hogy ezt mikor kell életbe léptetni, Karp Ágnestől azonban megtudtuk, hogy az elemi románórákat a román tanároknak már el is osztották anélkül, hogy a módszertant kidolgozták volna. „A tanítók írták az elemi tagozatos román tankönyveket, amik folyamatosan jelentek meg 2014-től, akkor hogyan állíthatja valaki, hogy a tanítók nem szakemberek, nem kompetensek, nem értenek hozzá.”

A képviselőház tanügyi bizottságának alelnöke, Szabó Ödön, a Kolozsvári Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy ha a román nyelv – és irodalom tanárok el is végzik a pedagógia modult, nem egy olyat végeznek el, amellyel alsó tagozatosokat oktathatnak, az alsó tagozatos képesítésük ezáltal nincs meg. ”Alkalmazhatatlan. Nincs ma 800 olyan pedagógus, aki a kisebbségi oktatási rendszerbe elsejétől be tudna állni és el tudná látni ezeket a feladatokat.” – véli Szabó Ödön a képviselőház tanügyi bizottságának alelnöke.

 

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TURISZTIKAI MŰSOR – TÜNDÉRKERT

Live Video

Partnereink