5. Avantâge – Esztétikatábor- Feltálalják a színpadot is.

Esztetika taborMegeszik a romantikát is. Ez a food politics. Saját sört érlelnek. Nem szépségápolás tanfolyam, és nem is a gasztro-tálalás fortélyai. Esztétikatábor Sespsiszentgyörgyön aug.7. –11. között Györfi Kata szervezésében.

Darida Veronika: A színpad feltálalása

A szeminárium során színháztörténeti, esztétikai és etikai szempontokat egyaránt figyelembe véve azt vizsgáljuk, hogyan jelent meg a keleti és a nyugati színpadokon (vagy akár a közönség körében) az ételfogyasztás. Azt is mondhatnánk, hogy az egyszerű reprezentációs kérdésektől alapvető dramaturgiai problémákig terjed a kutatásunk, így a színpadi kannibalizmustól eljutunk egészen az eucharisztia színpadáig. Az alkalmak során részint drámákat olvasunk, másrészt különleges színházi és performance előadásokat (Bread and Puppet Theatre, Andy Warhol, Gob Squad, Marina Abramovic, Rodrigo Garcia, Nagy József) nézünk és elemzünk.

Szigeti Attila: Food politics – az étel és az állat áruvá tétele

A szeminárium a globális élelmiszer-termelés paradoxonának (éhezés a túltermelés kontextusában) az értelmezésével indít: az étel-áru globális rendszere nem az élelmiszerek, hanem a profit termeléséről szól, az élelmiszer csak mellékhatás, a túltermelés/éhezés paradoxona a rendszer effektusa. Az értelmezés általános elméleti kerete az ökológiai válság ökomarxista értelmezése, mely szerint a természetpusztítás eleve bele van kódolva a kapitalista társadalom működési logikájába – nem az antropocén, hanem a kapitalocén korában élünk.

A globális étel-termelés rendszerében az állatokkal való viszonyunk leghétköznapibb, bár többnyire nem tudatosított formájává a bekebelezésük válik: megesszük őket. Az étel globális áruvá-tételének következménye tehát az állat áruvá-tétele is, konkrétan: a hústermelés globális ipara (évente 64 milliárd állatot tenyésztünk és gyilkolunk le azért, hogy megegyük őket). Az állat kommodifikációjának politikai ökológiai értelmezése mellett a szeminárium itt az állati etika (animal ethics) illetve az állati jogok (animal rights) különféle kérdéseit (szpécieszizmus, állat-felszabadítás stb.) is érinti.

Nemes Z. Márió: „Megenni a romantikát” – a kultúra mint lakoma

A kurzus során az étkezés, bekebelezés, fogyasztás kulturális metaforáit vizsgáljuk majd az irodalom és a vizuális kultúra területén. Az étkezés egyik oldalról a befogadás, megértés és értelmezés hermeneutikai aspektusára utal, ugyanakkor felveti a világ erőszakos és érzéki elsajátításának kérdését is, mely dimenziók az ízlés/ízlelés fogalmában érnek össze. Ezek az aspektusok bizonyos szereplehetőségeket is kijelölnek a kultúratörténetben, ezért válnak a kurzus központi alakjaivá az ínyenc, a connoisseur és az érzéki zseni.

A főszervező, Györfi Kata a KULTÚRPRESSZÓBAN Kányádi Orsolya és Kiss Dénes szerkesztésében:

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink