2028-ig bezárják az ország veszélyes hulladéktározóit

A román hatóságok vállalják az Európai Bíróság előtt, hogy 2028-ig bezárják az ország veszélyes hulladéktározóit, amelyek között a dicsőszentmártoni BICAPA vegyi üzem a legnagyobb. A román hatóságok ilyen irányú ígérete eredetileg 2011-re szólt – közölte ma a Maros megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője.

Dănuţ Ştefănescu elmondta: Maros megyében két veszélyes, ipari hulladéktározó van, az Azomureş vegyipari kombináté – amelyet 55 százalékban sikerült már bezárni európai finanszírozással, és a tervek szerint 2020 végéig teljes egészében bezárják –, valamint Dicsőszentmártonban a BICAPA vegyi üzem. Utóbbi 3 hulladéktároló medencéje összesen 25 hektáron terül el, telítettségük 100 százalékos.

Danut Ştefănescu szerint a három ülepítőben összesen kétmillió tonna veszélyes, vegyipari hulladék gyűlt fel. Az egyik, nem veszélyes hulladékokat tartalmazó medencét 2018. december 31-éig kell bezárniuk, de a környezetvédelmi ügynökség vezetője szerint nem tudni, megvalósul-e ez.

A BICAPA bezárásának határideje 2028. december 31-e, noha a Románia által eredetileg aláírt vállalás értelmében ennek már 2011-ben meg kellett volna történnie. Kérdés, hogy elfogadja-e ezt az Európai Bíróság, lévén, hogy kötelezettségszegési eljárás indult Románia ellen – tette hozzá Dănuţ Ştefănescu. A BICAPA hulladéktározóiban a többi között olyan veszélyes, rákos megbetegedést okozó vegyi anyagok is találhatók nagy arányban, mint a hexavalens króm.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

MÚLTKERESŐ

Live Video

Partnereink