1990-től kezdve 565 megállapodást kötött a SRI

1990-től kezdve összesen 565 megállapodást kötött a Román Hírszerző Szolgálat más intézményekkel, ezek közül 337 ma is érvényben van – közölte tegnap este a Titkosszolgálatok tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság vezetője, Claudiu Manda.

A tegnapi meghallgatást követően megállapodtak abban, hogy egy héten belül az összes protokollumot eljuttatják a parlamenti bizottsághoz. Claudiu Manda hozzátette: a protokollumok közül 18-at igazságügyi intézménnyel kötöttek, ezek közül kettő, amelyek terrorista bűncselekményekkel foglalkoznak, továbbra is titkos.

Szó volt a 2016 decemberében kiadott kormányrendeletről, amely lehetőséget adott a SRI-nek, hogy a nemzetbiztonságot érintő ügyekben lehallgatásokat folytasson. Erre – a SRI vezetői szerint – azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság vonatkozó döntését követően joghézag keletkezett, ezt hidalta át a kormány rendelete.

A SRI költségvetésének nagy hányadát bérekre fordítják

A Román Hírszerző Szolgálat költségvetésének nagy hányadát bérekre fordítja – közölte tegnap este Claudiu Manda.

A titkosszolgálatok tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke azt követően nyilatkozott, hogy a testület meghallgatta Eduard Hellviget, a Hírszerzés igazgatóját. Claudiu Manda szerint nem lehet összehasonlítani a Román Hírszerző Szolgálat költségvetését más országok titkosszolgálatainak költségvetésével, mert a feladatok, hatáskörök és célok is mások. A bizottsági elnök elmondta: Eduard Hellvig beszámolt arról, hogy a hírszerzés már 2016 júniusában küldött figyelmeztetést az illetékes hatóságoknak az afrikai sertéspestis terjedésével kapcsolatban. Ebben a témában, 2018 augusztusáig összesen 132 anyagot állítottak össze.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink