A minisztérium Marosvásárhelyen harcol a környezetünkért

Helyben tájékozódik Marosvásárhely környezetvédelmi gondjairól a környezetvédelmi miniszter. Grațiela Gavrilescu mai marosvásárhelyi látogatása során találkozott a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és Környezetőrség képviselőivel, majd a Prefektúrán sajtótájékoztatót tartott.

A környezetvédelmi miniszter az újságíróknak elmondta: a minisztérium harcol azért, hogy az illegális fakivágásokat visszaszorítsák, az erdőradar hatékonynak bizonyult, 36%-al visszaszorították a törvénytelen fakivágásokat. Ugyanakkor kidolgoztak egy stratégiát az erdősítésre is. Gratiela Gavrilescu elmondta, hogy nagyon sok marosvásárhelyi lakos megkereste, írt neki e-mailben vagy a közösségi oldalon, a város légszennyezésével kapcsolatosan, ezért ma az Azomures vegyi kombinát vezetőségével is találkozott. Az üzem vezetői biztosították arról, hogy december végéig az Európai Uniós követelményeknek megfelelnek, ami a kibocsátásokat illeti. Ennek érdekében 230 millió eurót fektettek be.

A másik kényes téma a Promenada Mall bevásárlóközpont mögötti illegális szeméttároló volt. A miniszter asszony kijelentette, hogy ezeket a törvénytelen szemétlerakókat mindenütt az országban fel kell számolni, és hogy tulajdonképpen ez a kombinát légszennyezésénél sokkal nagyobb szennyezést jelent. A hulladékok kérdését a szelektív hulladékgyűjtés fogja megoldani, a cél pedig az, hogy az újrahasznosítás révén 2020-ra elérjük a nulla hulladékot. Az állampolgárok, amikor látni fogják, hogy az újrahasznosított termékek olcsóbbak lesznek, akkor ez motiválttá teszik őket, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet. A miniszter asszony szerint nem elég csak a korszerű hulladéktárolót megépíteni, az utat is meg kell építeni, ami odavezet, és a hozzá szükséges infrastruktúrát is ki kell alakítani. Ha az év végéig ezek nem készülnek el, a hatóságoknak vissza kell fizetniük az európai uniós pályázatból kapott pénzt, amivel a kerelőszentpáli szeméttárolót megépítették. Legalább 35 megye van ilyen helyzetben.

Gratiela Gavrilescu meglepetéssel értesült arról, hogy Marosvásárhelyen nemrég kétszeresére emelték a szemételszállítási díjat, szerinte ez törvénytelen, és ígéretet tett arra, hogy erről komolyan el fog beszélgetni a polgármesterrel. A találkozó eredményéről hallgatóinkat tájékoztatni fogjuk.

MVR/Bódizs Edit

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KONTRASZT

Live Video

Partnereink